20 anys de la resistència d’Itoiz i Artozki


Detalles de Evento


Passi del documental «Herria Bizirik» (Pobles vius).

+ Exposió (a partir del dia 12 de desembre)

+ Xerrada amb una companya que va participar en la lluita contra la construcció del pantà.

Aquest 2023 es compleixen 20 anys del desallotjament del poble d’Artozki, últim «bastió» de la resistència a la construcció del pantà d’Itoiz, a la vall del riu Irati, a Navarra.
Aquesta macroinfraestructura va suposar l’inundació de 8 pobles i l’afectació de 3 reserves naturals i de 2 zones d’especial protecció de les aus.

L’oposició a la construcció de la presa s’havia iniciat el 1985 amb la «Coordinadora de Itoiz» i es va donar a conèixer d’una forma molt àmplia amb les accions espectaculars de denuncia i sabotatge del grup «Solidari@s con Itoiz», iniciades el 1995.
La fermesa i actitats de les resistents va comportar també nombroses mesures repressives per part de l’Estat, com l’empresonament de 2 activistes durant més de 3 anys.

Avui dia, quan inclus els responsables polítics i empresarials dels desastres naturals que comporta la indústrialització i mercantilització de totes les formes de vida, «clamen» per canvis que no canvien res, és imprescindible que coneguem alguns exemples de les múltiples oposicions i resistències.

La lluita contra la construcció del pantà d’Itoiz ens porta a reflexionar sobre l’aigua entesa com un bé al que treure un benefici econòmic enlloc de com una necessitat vital; de la concentració poblacional en grans àrees macrourbanes, amb el conseqüent abandonament de llocs de vida que faciliten les relacions comunitàries, l’autosuficiencia i l’autoorganització. I de la complicitat dels Estats amb els grans lobbies econòmics, disposats a fer tot el possible pel benefici econòmic d’una minoria.
La lògica capitalista destrueix l’entorn natural i expulsa a les persones del territori, transformant-lo en un bé només per a l’expansió del propi capital.

Des del dia 13 de desembre estarà muntada una exposició fotogràfica, i el dilluns 18, comptarem amb la presència d’una companya que va participar de forma activa en la resistència.