La Maria Rius

La Maria del Riu Berengué nasqué a Arbeca (Les Garrigues) l’1 de desembre de 1900.

Igual que moltes persones en aquella època, no va poder assistir a l’escola i des de ben jove va començar a treballar d’aprenenta de camisera al seu poble.

Als 18 anys, ella i la seva família es van traslladar a Barcelona, on va començar a interessar-se per les lluites sindicals i per la ideologia anarquista. Va entrar a formar part del Sindicat del Vestir de la CNT de Barcelona on va tenir contacte amb altres militants com Lola Iturbe i moltes més.

A més de la seva implicació en l’organització anarcosindicalista, va dedicar una part molt important de la seva lluita al suport als presos, formant part del comitè pro-presos de la CNT, ajudant a preparar fugues, participant en l’assalt a la presó de dones de Barcelona del 1931, etc.

Maria de Riu també va participar al grup d’acció més famós de l’anarquisme de l’època, Los Solidarios.

Durant la Dictadura de Primo de Rivera es va exiliar a França.

El 19 de juliol de 1936, la Maria va ocupar el seu lloc en la lluita als carrers de Barcelona com totes les anarquistes.  Durant l’estiu de 1936, es va incorporar a la columna Hilario-Zamora, destacada a Sástago. Allà fou miliciana i després creà un taller de confecció destinat a vestir els combatents.

En acabar la Guerra Civil, la Maria es va tornar a exiliar a França, on sembla que no va continuar amb una militància activa, tal i com l’havia portat fins al moment.

El 1919 es va casar i va tenir probablement 2 fillxs.

 

Per saber-n’he més:

· Maria de Riu Berengué, lluitadora i miliciana anarcosindicalista.

Article publicat a la revista Mosaic, pàg.247-259, editada pel Centre d’Estudis de les Garrigues.
XII Trobada del Grup d’Estudiosos de les Garrigues.
Els Torms, 26 d’octubre de 2019.
Descarregar l’article en pdf.