La Biblio

La Biblioteca Anarquista Maria Rius va néixer el 2017 per dotar a la ciutat de Lleida i les comarques ponentines d’un espai polític on difondre el pensament i les pràctiques llibertàries i potenciar el coneixement, la reflexió i el debat.

També pretén ser un lloc on s’incentivi la recuperació de la memòria històrica, en especial la trajectòria de la Lleida anarquista.

La Biblioteca


La Biblioteca és una de les parts més importants del projecte. Disposem d’un fons de més de 3000 llibres, revistes, fanzines, i altres documents; amb seccions especialitzades sobre anarquisme clàssic, contemporani i història del moviment i les lluites anàrquiques d’aquí i d’arreu del món.

A més a més tenim seccions d’altres lluites socials contestatàries, de pensament polític d’arrel socialista, de filosofia i de ciències socials, comptant també amb un racó per la novel·la i la poesia. El fons es pot consultar a la nostra web, a l’apartat «Catàleg» i gairebé tot està disponible en prèstec.

Altres espais

El projecte inclou també:

  • Sala central de treball, lectura i activitats culturals.
  • Saleta per a reunions: obert a associacions i col·lectius. Si necessites un lloc per reunir-te amb el teu col·lectiu, posa’t en contacte amb nosaltres per informar-te de la disponibilitat.
  • Espai amb ordinadors, connexió a internet i impressora, per a treballar a la biblioteca i fer les consultes que necessitis.
  • Impremta “La Guillotina”: per imprimir el que necessitis tu o el teu col·lectiu (cartells, enganxines, octavetes,..) i també podem enquadernar, plastificar,…
  • La Distri: llibres d’editorials i distribuïdores alternatives, així com d’altres materials (samarretes, creacions d’artistes ponentines,etc..) que estan en venda. El benefici va destinat íntegrament a ampliar el fons bibliogràfic.
  • Mur d’exposicions. Si tens una proposta, contacta’ns!
  • Espai d’escriptura a preses:  trobaràs informació sobre les diferents companyes que es troben rere les reixes de la presó a causa de les seves idees i pràctiques antiautoritàries. Volem tenir-les presents en la nostra biblioteca i facilitar el contacte amb elles. Trenquem els murs de l’aïllament. A més a més, fem memòria de la figura de Maria Rius que en la seva militància va destacar sobretot pel suport als companys i companyes preses.
  • Espai de difusió: a l’entrada de la biblioteca sempre hi trobaràs un espai amb material gratuït ple de diaris, contrainformació i material que volem difondre. Pots agafar tot el que vulguis i endur-t’ho per repartir-ho al teu barri o poble, a la feina, a l’escola, etc. També pots portar informació que vulguis difondre.

A més a més, disposem d’un petit espai on preparar infusions, seure a llegir i/o assaborir una bona tertúlia. Volem un espai acollidor i agradable. Potent i combatiu.

I en construcció…

  • Arxiu moviments socials (encara no disponible): aquí hi ha un munt de material (publicacions, cartells, comunicats, material gràfic, etc.) relacionat amb els moviments socials i l’anarquisme, especialment aquí a Ponent.

Per què anarquistes?

L’anarquisme és una filosofia i teoria política i social que vol ser portada a la pràctica. Es basa en el principi de llibertat, entesa com una forma de lliure desenvolupament de tots els éssers humans, sense sotmetiment ni dominació. Aquesta llibertat implica la igualtat entre individus, en lliure associació amb la resta.

L’anarquisme es posiciona contra el principi d’autoritat i qualsevol forma d’opressió, de poder i jerarquia, ja vingui de l’Estat, governs, religions, etc., ja sigui de tipus econòmica, política, social, moral, cultural, racial, sexual, de gènere…

També apel·la a les persones a involucrar-se directament en el seu propi desenvolupament i el del seu entorn, rebutjant aquelles formes d’organització que es basen en la delegació i la representació.

L’anarquisme defensa la rebel·lió contra la injusticia i s’oposa a l’explotació de l’ésser humà sobre l’ésser humà, que és la base del capitalisme. Proposa l’abolició de la propietat privada, les classes socials, el treball assalariat i tots aquells mecanismes que suposin que uns pocs èssers humans posseeixin privilegis sobre els altres. Propugna que l’economia sigui col·lectiva i vagi destinada a satisfer les necessitats de tots els individus.

Per l’anarquisme, la vida humana ha de desenvolupar-se en total harmonia amb la natura i tots els éssers vius. Les relacions es basen en la solidaritat i el suport mutu.

De la teoria a la pràctica

A la Biblioteca Anarquista Maria Rius procurem posar a la pràctica aquests principis.

La “biblio” no és ni pública ni privada, sinó un espai col·lectiu construït de forma autogestionada gràcies a les aportacions de moltes persones, amb temps, llibres i publicacions, coneixements, propostes, suport econòmic, etc.

Totes les persones que participem en l’espai ens responsabilitzem d’aquest, prenem les decisions en assemblea i de forma horitzonal: no hi ha “jefes”, ni presidents, ni portaveus.

Practiquem l’acció directa entesa com una forma d’actuar sense mediacions, delegacions o autoritats; denunciem i ens rebel·lem contra les injusticies causades pel règim social i econòmic en el que vivim; ens relacionem basant-nos en el suport mutu i la solidaritat; impulsem iniciatives que sota una perspectiva llibertària ens portin a ser més lliures.

La biblioteca pretén doncs ser un espai de lectura i formació personal i col·lectiva, un lloc de trobada i debat. Amb aquesta intenció, programem activitats, tallers, xerrades, lectures, presentacions, etc., on podràs participar sigui assistint i/o organitzant-les.

Esperem així poder crear entre totes una consciència col·lectiva de lluita que puguem aplicar al dia a dia.

Volem que la “biblio” esdevingui un espai de referència a Lleida i Ponent en la difusió del pensament, la història i l’actualitat pràctica de les propostes anarquistes.

Si així ho desitges, hi han múltiples formes de participar i col·laborar amb el projecte. Només has de vindre i preguntar!