Recuperar la nostra història
Un dels objectius de la Biblioteca Anarquista Maria Rius ha estat el de ser un lloc on s’incentivi la recuparació de la memòria històrica, en especial la nostra, la de l’Anarquisme, i concretament aquest en el nostre entorn més proper.
Sempre procurem programar o acollir activitats que ens portin a conèixer el nostre passat per influir en el nostre present i futur.
Així que avui us compartim un primer text amb algunes propostes que estem duent a terme.
Activitats al Cicle memòria 2N
Ja fa 6 anys que l’Ateneu Cooperatiu La Baula impulsa aquest cicle -i premi antifeixista- per recordar el bombardeig que va patir Lleida el 2 de Novembre de 1937 per part de l’aviació feixista italiana.
El mural de la fotografia va ser realitzat el 2020 i pintat per Roc Black Block i Txus Montejano.
https://ateneulabaula.cat/cicle-memoria-2n/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Bombardeig_de_Lleida_(novembre_de_1937)
Des de la Biblioteca Anarquista Maria Rius hi hem procurat organitzar alguna activitat en la mesura de les nostres forces o cedir l’espai a altres grups.
Es tracta d’un cicle organitzat de tal manera que molts col·lectius, entitats, etc. poden programar autònomament activitats, i ens sembla interessant aportar-hi el nostre granet de sorra.
Aquest 2023 hem programat l’exposició «1939. Memòria de la retirada». I l’hem complementat amb una selecció de llibres del nostre fons bibliogràfic: https://bibliotecamariarius.org/lectures-destacades-exili/
També aquest 2023, acollim, sota proposta de la CGT de Lleida, la presentació del llibre «L’Anarquisme contra la dictadura franquista (1939-1975), amb el seu autor, l’historiador Ferran Aisa.
El 2021 vam organitzar una ruta al cementiri de Lleida sota el títol «Violència, repressió i càstig. Una ruta pels espais de la violència i la memòria col·lectiva».
Volíem «recuperar aquella memòria revolucionària, anarquista, que s’ha volgut amagar durant tants anys, i que encara al dia d’avui resta silenciada i tergiversada en molts discursos i actes d’homenatge oficialistes.»
https://bibliotecamariarius.org/cicle-memoria-2n-memoria-antifeixista/
El 2019, el Grup de Dones de Lleida va realitzar a la biblioteca el passi del documental: «Aqueth dia auie ua nòça» sobre la incrusió del 1944 a la Val d’Aran d’un grup de maquis en l’anomenada «Operació Reconquesta d’Espanya», amb una de les seves directores, la Mireia Boya.
Enllaç al documental:
https://www.youtube.com/watch?v=y8weozX7Afw
El 2018, sota el títol «Escola Racionalista, CENU i Repressió franquista», vam convidar a l’historiador Emili Cortavitarte per parlar del model educatiu que s’aplicava al Liceu de Lleida (destruït per les bombes).
https://bibliotecamariarius.org/activitats-novembre-2018/
I per acabar, dos recomanacions:
1. El llibre «Els bombardeigs de Lleida», de la historiadora Mercè Barallat i Barés, on es parla tant del bombardeig del 2 de novembre de 1937, com del del 27 de març de 1938 (aquest darrer per part de la legió Còndor alemana).
https://ca.wikipedia.org/wiki/Bombardeig_de_Lleida_(mar%C3%A7_de_1938)
2. Les fotografies d’Agustí Centelles:
https://issuu.com/museumorera/docs/centelles_cat