Jornada de Memòria Llibertària – Esclaus del franquisme – César Broto


Detalles de Evento


Jornada de Memòria Llibertària:
Els esclaus del franquisme. Camps de concentració. César Broto.

· Presentació del llibre: «La gran trata de esclavos» de César Broto Villegas.
Per les editores Sònia Turón García i Alberto Rosón Ordóñez. Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo – CNT @fundacion_anselmo_lorenzo

· Biografia de l’anarquista César Broto.
Per Miquel Àngel Bergés Saura. Autor de La Lleida anarquista (Pagès Editors, 2006), biografia de César Broto. També ha publicat, entre d’altres, Coses que vam fer abans de ser oblidats (Pagès Editors, 2023), sobre Félix Lorenzo Páramo, Josep Larroca i Maria la Caçadora.

· Camps de concentració a Lleida.
Per Joan Ramón Segura Radigales. Excursionista memorialista, amb experiència en la recuperació i donant a conèixer escenaris físics claus del periòde de la Guerra Civil i el Franquisme.

Aquest acte s’emmarca en el nostre objectiu d’incentivar la recuperació de la memòria històrica, i en especial la del moviment llibertari ponentí.

Fa 7 anys que des de la Biblioteca Anarquista Maria Rius, de forma autogestionada, horitzontal i assembleària, difonem el pensament i l’acció anarquistes, tot potenciant-ne el coneixement, la reflexió, el debat i la pràctica actuals.


Sobre el llibre:

La gran trata de esclavos

Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo, 2021.

La espada de Damocles que la historiografía del franquismo ha tenido con el nazismo ha desdibujado una maquinaria represiva que va mostrando su dimensión a medida que aparecen testimonios y estudios corroborativos. Al franquismo no le faltó el asesoramiento de los nazis, que colaboraron con la victoria franquista en la guerra. Y después de la misma, Franco siguió colaborando con la Alemania de Hitler. Y no solo fueron campos de concentración. El franquismo se dotó de una red de trabajadores esclavos, de una mano de obra barata, en colaboración con grandes empresas del país, que sacaron adelante obra pública a coste cero. Esa gran trata de esclavos fue vivida de primera mano por César Broto. Esos batallones de trabajadores bajo un sistema de dominación y represión no solo sirvieron para reconstruir zonas del país sino para humillar a los que habían sido derrotados.

Este libro de César Broto Villegas viene a narrar lo expuesto desde las vivencias de un militante anarquista que, a pesar de todas las adversidades, siempre tuvo la valentía de mirar hacia adelante por sus ideales y sobrevivir a la larga noche de la dictadura que asoló nuestro país.


Sobre l’autor:

César Broto Villegas (Saragossa, 1914 – La Pobla del Duc, 2009) va començar a treballar a Lleida amb 11 anys i es va afiliar a la Societat d’Impressors (CNT).

Va militar activament a l’anarcosindicalisme ponentí: va ser secretari de la CNT de Lleida, fundador del periòdic Acracia, cocreador de l’Ateneu Llibertari, secretari de la FAI de Lleida, membre dels Grups de Defensa,…

El 1936 es va enrolar a la Columna Durruti/26 Divisió, i va ser ferit a Artesa de Segre a inicis del 1939, i condemnat a 15 anys de presó, on va col·laborar en la falsificació i tràfic de documents per ajudar als companys presos.

Alliberat desprès de quatre anys, va participar en la lluita clandestina.

El 1945 va ser secretari de la CNT catalana i posteriorment secretari general de CNT. Detingut, el 1947, es condemnat a 30 anys de presó.

Desprès de nombrosos intents de fuga, el 1962 és alliberat, però el 1966 pateix diversos interrogatoris i marxa a l’exili a França.

El 1980 tornà a la península i s’instal·là a La Pobla del Duc (València).