L’anarquisme als estudis urbans
És possible modificar la ciutat per a reduir les desigualtats? Existeix un urbanisme proletari? Hi ha lluita de classes dins la vida urbana? Són preguntes que el pensament anarquista ha volgut donar resposta amb freqüència i que comparteix amb disciplines acadèmiques com són l’urbanisme, la geografia i l’antropologia urbana. Des de les dues primeres branques podem veure com l’anarquisme ha influït a l’hora de pensar una ciutat sense desigualtats; des de la última, podem trobar la línia per a validar la possibilitat d’una organització socio-territorial sense Estat.
Així, farem un recorregut pels principals pensadors que relacionen ciutat i anarquisme i intentarem endinsar-nos en casos pràctics concrets sortint de la mirada occidental i poder així tractar algun exemple actual d’organització socio-espacial.
Amb Juan Manuel Solis, geògraf, i Miquel Úbeda, antropòleg .
⇒⇒⇒ Presentació de les jornades «introducció a l’anarquisme»:
La Biblioteca Anarquista Maria Rius té com a un dels seus objectius principals difondre el pensament anarquista, sobretot en l’àmbit proper: Lleida i les terres de Ponent. En aquest sentit, hem trobat necessari generar un seguit de formacions que oferixin a les integrants i sòcies de la biblioteca eines per al debat i l’acció política, però també siguin adequades per l’apropament de tota aquella persona què vulgui conèixer els diferents debats, propostes i posicionaments que conformen el pensament llibertari.
És així com sorgeix el cicle “Jornades d’Introducció a l’Anarquisme”, que hem dividit en diferents temàtiques, per tal de donar una ullada a cada una de les perspectives que les llibertàries oferim com a resposta a les problemàtiques socials.
Els tallers tindran una durada de dues hores, aproximadament, i es realitzaran un cop al mes. En aquests s’oferirà un espai per presentar i introduir la temàtica per després poder generar un diàleg entre totes les persones participants. En algunes ocasions comptarem amb ponents convidats amb una experiència destacada treballant l’aspecte en qüestió; d’altres, serem les pròpies participants de la Maria Rius les que ens prepararem i exposarem el contingut.
Els temes que hem decidit tractar són: anarquisme bàsic (2 sessions), ecologisme, feminismes, organització, urbanisme i geografia, autogestió, sindicalisme, càstig, pedagogia, habitatge, experiències sense estat, i poder. No descartem la possibilitat d’afegir-ne més.