Biografia publicada al llibre 2on Recull de relats «Terra i Llibertat» en homenatge a Pepita Not, publicat per la Biblioteca Maria Rius de Lleida, març de 2025.
Pepita Not Bosch
Torregrossa, 23 de novembre de 1897
Barcelona, 4 de juny de 1938
Josepa Maria Not Bosch va néixer el 23 de novembre de 1897 a Torregrossa.Era la segona dels set fills que van tenir en Salvador Not Cases i na Magdalena Bosch Lleonart.
De família pagesa i humil, la mare de la Pepita va morir quan ella era una nena, i als 11 anys, per imposició del pare, va començar a treballar de criada a Barcelona a casa d’una vídua francesa que vivia amb el seu germà i la filla al carrer Balmes. Sembla que la Pepita no tenia gaire estima al seu pare, ja que era ell qui cobrava directament el sou que ella guanyava. En canvi, sí que guardava un bon record de la seva mare.
El 1918 la Pepita va conèixer en Ricardo Sanz, que serà el seu company i gràcies al qual podem aproximar-nos a saber com era la torregrossina i quina va ser la seva participació en el moviment llibertari. Sanz va escriure sobre la Pepita en diversos llibres: li dedicà un capítol sencer a Figuras de la Revolución española, publicat el 1978, i en parla àmpliament a Los hijos del trabajo, la seva autobiografia, majoritàriament escrita el 1941, però publicada el 1976 i reeditada el 2015.
En aquests registres escrits, dels quals transcrivim alguns fragments, es reflecteix la situació de les companyes anarquistes de principis del segle xx. Les dones, com la Pepita, realitzaven tot tipus de tasques militants sovint poc reconegudes, però clarament imprescindibles. Elles s’encarregaven de les cures, moltes també eren mares i, a més a més, eren el suport incondicional front la repressió i la presó. Invisibilitzades, considerades inclús pel propi moviment llibertari com “la companya de”, la majoria no tenen ni nom ni cognoms ni rostre. Ens són desconegudes. A la Pepita la coneixem a través de la mirada i l’escriptura autobiogràfica de Sanz.
En Ricardo Sanz García, nascut a Canals, prop de València, el 1898, va ser un actiu membre dels grups Los Solidarios i Nosotros, de la FAI, i un reconegut anarcosindicalista de la CNT. A la mort de Durruti el novembre de 1936, va passar a ocupar el lloc de comandament a la columna que portava el nom del company. Aquesta columna va ser convertida en la 26a Divisió en la militarització de les milícies l’any 1937.
La Pepita i en Ricardo es van conèixer en un ball a Barcelona i ben aviat van establir una relació amorosa.
«Pepita, como yo mismo, no había ido nunca a la escuela; por lo mismo no era una mujer instruida. Pero tenía una inteligencia natural y una bondad ilimitada […] Obvio es decir que no habiendo aprendido a leer apenas, Pepita no había leído a los teóricos del socialismo, pero era una socialista convencida. Y lo era por opción espontánea, porque ya lo era por convicción.» (Sanz, 1978, 124)
La Pepita era, segons el Ricardo, «linda como una clavellina, delicada como una mariposa y limpia como el agua cristalina de un manantial. Todo rebosaba en ella alegría, simpatía y afectuosidad.» (Sanz, 1978, 122). Físicament, era «morena, con unos ojos hechiceros, de cara menuda y redondeada y fina como el marfil. Su boca pequeña, de labios muy finos, adornada por dos hileras de dientes diminutos, blancos […] Su estatura era más bien pequeña, su cuerpo tenía una esbeltez y elegancia infinitas, con piernas bien torneadas y unos pechos bien proporcionados.» (Sanz, 2015, 118)
Aquella era una època convulsa. La crisi econòmica resultant de la fi de la I Guerra Mundial, una inflació desbocada i l’atur forçós, sumats a l’exemple de la Revolució Russa, van comportar un ampli moviment de vagues obreres i de protestes de treballadors aturats. Els defensors de l’ordre establert van respondre amb tota la seva crueltat: amb el locaut de les empreses, amb la llei de fugues i amb la creació de les bandes de pistolers dels Sindicats Lliures, que a sou de la patronal i amb el suport de Martínez Anido (governador civil de Barcelona) i el cap de la policia (el general Arlegui) van dur a terme una repressió terrible contra el moviment obrer. Els anarquistes, però, no es van quedar amb els braços creuats: «La juventud anarquista de aquella época, sin otros medios que nuestra audacia y nuestros ideales de redenció humana, nos habíamos juramentado de luchar hasta la muerte.» (Sanz, 1978, 125)
La Pepita va decidir desempallegar-se dels abusos laborals que patia i va anar a treballar amb una família que acabava d’arribar d’Argentina, fet que va millorar molt les seves condicions laborals. La situació històrica, el seu compromís amb el canvi social i la seva relació amb Ricardo van condicionar per sempre la vida de la Pepita.
«Las circunstancias de la vida en aquellos momentos anormales de nuestro país nos indujeron a adoptar la fórmula más adecuada para poder hacer frente a tantas dificultades, pues yo estaba entregado por entero, fundido diría mejor, en aquella lucha social a muerte.(…) Pepita, que hasta entonces había vivido ausente de esa vida de luchas para ella desconocida, poco a poco fue comprendiendo y compenetrándose de la realidad; después formó como uno más en las filas de los temerarios.» (Sanz, 1978, 125)
Aquests anys convulsos van desembocar, el 1923, en la dictadura de Primo de Rivera. En aquell temps, la Pepita va trobar feina en una altra casa, on exercia de cuinera, i va anar a viure amb en Ricardo a la casa dels pares d’ell. Es van unir lliurement i no es van casar mai. La forta repressió va continuar i molts anarquistes van anar a parar a la presó. Entre ells, també en Ricardo, que va passar un total de cinc anys a la presó dels set que va durar la dictadura. El 2 d’abril de 1924 va néixer a Lleida el seu primer fill, en Floreal, mentre el seu pare era a la presó. I durant tots aquells anys, la Pepita, com tantes i tantes dones, va ser un pilar fonamental en el suport als companys presos: suport econòmic, emocional i de traspàs d’informació.
La Pepita era membre activa de Los Solidarios i, aprofitant la misogínia del moment i que no era coneguda de la policia, va dur a terme sempre amb èxit accions del grup.
«En nuestro grupo, ella formaba como uno más. Mis compañeros la tenían como una cosa sagrada, cuyo respeto y admiración era la resultante de su conducta intachable. También ella viajó y pasó ratos de enorme peligro. Por cuestiones de organización, y relacionado con nuestras actividades, recorrió la mayor parte del territorio nacional. También estuvo en París cuando el proceso Durruti, Ascaso y Jover. Jamás el grupo estuvo tan seguro de la consecución de un objetivo que cuando era Pepita la encargada de la ejecución.» (Sanz, 1978, 116-117).
També formaven part del grup la Ramona Berni, de Mollerussa, i la Maria de Riu, d’Arbeca. En aquella època, a més a més, la Pepita va establir amistat amb les militants Rosario Dolcet i Llibertat Ródenas.
Transcrivim algunes de les accions que va dur a terme la Pepita:
«Así, estando embarazada de Floreal, el grupo, en mi ausencia, le encargó la misión de ir a Asturias para traer a Barcelona una importante suma de dinero, delicada misión que fue ejecutada con asombrosa maestría y entero éxito […]. No era fácil llevar encima un millón de pesetas sin paquetes ni bultos sospechosos.» (Sanz, 1978, 130)
«Cuando, por ejemplo, era difícil transitar por las calles de Barcelona […] con un arma encima debido a los constantes cacheos de la policía acompañada de la Guardia Civil, ella con el cesto de ir de compras trasladaba las pistolas y los explosivos adonde era necesario su empleo por los compañeros.» (Sanz, 1978, 130)
«Un compañero del grupo me contó un hecho que a mí mismo, perfecto conocedor de las cualidades morales de Pepita, me causó asombro. Se trataba que estando yo en la cárcel, y teniendo ella en casa varios centenares de miles de pesetas, cantidad que Pepita era la encargada de administrar en nombre del grupo por pertenecer a éste, observando dicho compañero que ella se hallaba más que justa precaria de dinero para atender sus necesidades personales, le preguntó cómo no se servía del dinero de que disponía, siendo así que le pertenecía a ella tanto como a los demás. La respuesta fue que “el dinero era para cosas del movimiento y no para las suyas particulares”.» (Sanz, 1978, 135)
«Continuando sin tregua en el camino de la oposición al régimen, los hombres de la CNT, que fueron los más constantes artífices de la resistencia, intentamos en Barcelona preparar un movimiento de organización obrera contra la dictadura. Habiendo trabajado activamente entre los obreros metalúrgicos en el sentido de fomentar el descontento, aprovechando la impopularidad del «Impuesto de Utilidades» […] editamos un manifiesto […]. Y en esta ocasión se multiplicó Pepita llevando los manifiestos a todas las barriadas de Barcelona para que estuviesen preparados y fueran lanzados a la calle en un mismo día y hora. El resultado fue magnífico […]. Era la primera manifestación colectiva de protesta organizada contra el régimen y constituyó un rudo golpe para la dictadura con repercusiones internacionales. Consideramos obvio manifestar cuán contentos estábamos quienes lo habíamos organizado y que Pepita, nuestra heroína, estaba radiante de satisfacción.» (Sanz, 1978, 136-137)
Amb la fi de la dictadura i l’adveniment de la II República, «había llegado un momento de tranquilidad de espíritu para Pepita, que durante un período de más de diez años había luchado a brazo partido contra […] todas las adversidades. […] El hijo era ahora su más afanosa preocupación.» (Sanz, 1978, 138). La parella amb l’infant es van traslladar llavors a viure a la barriada de Poblenou, com molts altres dels companys del grup.
«A pesar de que Pepita no era mujer de sindicato, por no haber trabajado nunca en la fábrica, no por eso quedaba inactiva en otro orden de actividades: el Comité Pro-Presos, que funcionaba en todo momento, tenía en ella una excelente auxiliar. Con María Rius, otra militante activa y excelente compañera de la organización de Barcelona, ambas se encargaban de gestionar muchas cosas concernientes a los presos. […] Si bien no acudía a los mítines y reuniones, sin embargo, estaba siempre dispuesta para cumplir las más peligrosas misiones.» (Sanz, 1978, 141-142)
I és que l’arribada de la República no va acabar amb la repressió que patien els i les anarquistes. I aquests, al seu torn, van respondre protagonitzant nombrosos conats revolucionaris: la revolució de Fígols el gener de 1932 i la proclamació del Comunisme Llibertari a la conca del Llobregat, els fets de Casas Viejas a Andalusia el gener de 1933 amb la mateixa finalitat, la revolució asturiana d’octubre de 1934… Si ens fixem en l’àmbit local lleidatà, tenim l’exemple de l’assalt a la caserna de la Panera el gener de 1933.
En la situació que va seguir el cop d’estat del juliol de 1936:
«[…] Pepita también tuvo, como siempre, su meritoria misión a cumplir. Dominada rápidamente la sublevación en Barcelona, había que organizar la defensa y el ataque según las circunstancias, […] el reloj no contaba para nada. Pepita temía por mi salud.[…] Ya fuera personándose en mi despacho o por mediación de nuestro hijo, se me hacía comprender que la hora de la comida o del descanso había llegado.[…] Suerte a Pepita, que me cuidó como a un niño.» (Sanz, 1978, 143)
En aquest temps, i sobretot des que el seu company Ricardo va assumir càrrecs de responsabilitat al front, es van veure poques vegades.
«Cuando comuniqué a Pepita que había sido designado para ocupar el puesto que nuestro Durruti había dejado vacante, se puso lívida como la cera, jamás la había visto de aquella manera.[…] Ambos teníamos la misma idea, teníamos la misma convicción, la de que aquello era mi condena muerte.» (Sanz, 1978, 143).
La Pepita va visitar al Ricardo al front de Madrid, juntament amb el Floreal, un parell de vegades, i el Ricardo va visitar-los en algunes ocasions a Barcelona.
«La casa estaba constantemente invadida de visitas de familiares de los compañeros que estaban conmigo en el frente de Madrid. […] Ella no sabía cómo satisfacer a todas aquellas pobres gentes que pedían informes y cosas, que ella no podía apenas hacer nada personalmente si no era tomar nota y enviarlo por escrito a la sección de información del Cuartel General.» (Sanz, 1978, 145).
La Pepita, que tal com ella desitjava tornava a estar embarassada, va voler seguir vivint al seu pis de Poblenou, tot i que el barri era constantment bombardejat perquè hi havia una de les fàbriques d’armament, els Tallers Girona.
I en aquestes circumstàncies de guerra, l’1 de gener de 1938 va néixer la seva segona filla, la Violeta, inscrita com a Josepa Antònia Margarida Sanz Not. A causa de la situació, la Pepita, amb el Floreal i la Violeta, va marxar a viure a Cerdanyola del Vallès. Amb la caiguda del front d’Aragó, es van traslladar a Solsona.
«Mi hijo y la niña estaban rebosantes de salud, pero mi compañera a pesar de los enormes esfuerzos que ella realizaba para demostrar lo contrario, cada día perdía más. […] Yo ante la imposibilidad de poderme dedicar a ella […], encargué a mi buen amigo y compañero Francisco Edo, que era ayudante, para que lo hiciera él. […] Los buenos doctores amigos que yo tenía en la División, no dejaban a mi compañera un solo momento sin cuidado. […] Yo procuraba ir frecuentemente a mi casa[…]. Cada vez que iba, me daba la exacta cuenta de que mi compañera se moría lentamente. […] Un especialista la puso en tratamiento, pero el caso era ya tan grave que mi compañera no se podría salvar.» (Sanz, 2015, 314-315)
La Pepita va morir el 4 de juny de 1938, als 42 anys d’edat, a causa d’una leucèmia.
«Murió hablándome y preguntando por su nena. Su hija representaba para ella la cosa más apreciada en el fin de su propia existencia. Había soñado tanto en el maternal deseo de tener una hija, cuando su hijo Floreal tenía ya 15 años, que cuando la tuvo la vi en aquella vida azarosa de la guerra […], ser la mujer más feliz de la tierra.» (Sanz, 178,117-118)
L’enterrament, al cementiri de Montjuïc, va ser multitudinari. García Oliver, «que me consta la apareciaba como una hermana» (Sanz, 178, 118) en va escriure un obituari a Solidaridad Obrera. El periòdic també en va fer una crònica.
«Yo era idealista, hablando, accionando y exponiendo en todas partes mis ideas. Ella lo era tanto como yo, sin hablar, sin exponer sus ideas en ninguna parte. Sólo practicándolas con toda su pureza, porque las llevaba escritas, clavadas en lo más hondo de su corazón. […] Para los que no conocían a Pepita personalmente, la muerta sólo era la mujer de Ricardo Sanz. […] Para los que la conocían, mi compañera era algo más que la compañera del amigo, del compañero luchador. Era la compañera ignorada de todos los idealistas..» (Sanz, 2015, 316)
A la mort de la Pepita, en Ricardo Sanz, que es trobava al front de l’est, va deixar per escrit que, per voluntat de la Pepita i seva, la Violeta quedaria sota la tutela de Flora Barranco García i, en el cas que ell morís, només seria el seu fill Floreal qui podria decidir si continuava sota aquesta tutela. També va enviar el Floreal a França, a una colònia d’infants patrocinada per Suècia.
En Floreal va morir d’una pulmonia el 26 de gener de 1940 a Bonac, França, on vivia amb la seva germana. El seu pare no se’n va poder acomiadar, ja que quan va poder sortir del camp de concentració de Vernet d’Arièja, camp situat a tan sols 5 km d’on vivien els seus fills i on havia estat empresonat per segona vegada l’octubre de 1939, en Floreal ja era mort. Només va poder acompanyar el fèretre.
De la Violeta, en sabem que va travessar la frontera amb el seu pare durant “la retirada” i que van ser separats. Vivia a Bonac quan va morir el seu germà. També hi ha constància d’un passaport per a migrar a Mèxic a nom d’en Ricardo, la Violeta i la Flora, datat del maig de 1941. Aquest viatge, però, no es va realitzar perquè en Ricardo estava al camp de concentració i tampoc no en va poder sortir. El 1942, la Flora va ser internada en un camp de refugiades i la Violeta va quedar a càrrec de diferents amics, entre ells la família del senyor Raulet, exalcalde socialista de Bonac. Llavors, en Ricardo va decidir enviar-la a Barcelona amb una de les seves germanes, l’Amparo. Desprès de 10 anys a Barcelona, la Violeta es va reunir amb el seu pare a França i per una carta feta pública per ell mateix en la biografia de la Pepita a Figuras de la Revolución española, sabem que era ella qui li passava a màquina els escrits i les cartes.
Ricardo Sanz va ser deportat pel govern de Vichy al camp algerià de Djelfa el juliol de 1942. Després de ser alliberat, va treballar de forner a Alger. El 1945 va tornar a França. També va tenir dos altres fills. Va morir a Tolosa el 1986.
Per motius d’espai, no podem incloure aquí informació més extensa. Aquesta biografia es basa en els escrits del Ricardo Sanz, Sara Berenguer i els historiadors Felip Gallart i Vicent Lladonosa. També agraïm a la Fundació Salvador Seguí haver-nos proporcionat documentació.
Bibliografia
SANZ, R. (1979). Figuras de la Revolución Española. Ediciones Petronio.
SANZ, R. (2015). Los hijos del trabajo. Editorial Descontrol
SANZ, R. (2018). Los que fuimos a Madrid. Editorial Descontrol
BERENGUER, S. (2008). Mujeres de Temple. Editorial l’Eixam.
ITURBE, L. (2012) La Mujer en la lucha social y en la Guerra Civil de España. Editorial La Malatesta.
GALLART, F. ; LLADONOSA, V. (2020). Pepita Not i la lluita per la llibertat (1897-1938). Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà. Anuari 11. Pàgines 57-65.
Centre de Documentació Antiautoritari i Llibertari. Arxiu Històric Solidaridad Obrera. https://www.cedall.org/
Dictionnaire des militants anarchistes. https://www.militants-anarchistes.org
Fotografies
1. Pepita Not amb el seu fill Floreal. Barcelona, 1934.
SANZ, R. (1979). Figuras de la Revolución Española. Ediciones Petronio. Pàgines centrals.
2. Violeta, filla de Pepita Not, amb Mme. Emma Raulet. Bonnac, 1941.
SANZ, R. (1979). Figuras de la Revolución Española. Ediciones Petronio. Pàgines centrals.
3. Portada i índex del llibre «Figuras de la Revolución Española». Pepita Not és l’única dona. No hi consta el cognom.
SANZ, R. (1979). Figuras de la Revolución Española. Ediciones Petronio. Pàg.303.
4. Floreal, Violeta i Ricardo. Latronquière, 1939.
SANZ, R. (2015). Los hijos del trabajo. Editorial Descontrol. Pàgines centrals.
5. D’esquerra a dreta: Violeta Sanz, Joaquina Dorado, Liberto Sarrau, Ricardo Sanz, Colette Durruti i Émilienne Morin. Paris, 1973.
SANZ, R. (2015). Los hijos del trabajo. Editorial Descontrol. Pàgines centrals.
6. Periòdic Solidaridad Obrera. 5 de juny de 1938.
Centre de Documentació Antiautoritari i Llibertari. Arxiu Històric Solidaridad Obrera. https://www.cedall.org/Documentacio/Catala/cedall103503000_Solidaridad%20Obrera.htm (Consultat el 09/02/2025)
7. Periòdic Solidaridad Obrera. 7 de juny de 1938.
Centre de Documentació Antiautoritari i Llibertari. Arxiu Històric Solidaridad Obrera. https://www.cedall.org/Documentacio/Catala/cedall103503000_Solidaridad%20Obrera.htm (Consultat el 09/02/2025)
8. Discurs de Juan Garcia Oliver davant la tomba de Pepita Not. Barcelona, 1938.
SANZ, R. (2018). Los que fuimos a Madrid. Editorial Descontrol. Pàg.243
9. 7. Periòdic Solidaridad Obrera. 10 de juny de 1938.
Centre de Documentació Antiautoritari i Llibertari. Arxiu Històric Solidaridad Obrera. https://www.cedall.org/Documentacio/Catala/cedall103503000_Solidaridad%20Obrera.htm (Consultat el 09/02/2025)