Aquest gener ha estat un mes intens, sobretot la segona quinzena. Podríem destacar l’inici de dos cicles de jornades: el primer, de memòria històrica: «La transició en clau llibertària»; i el segon, de formació: «Curs: Autoorganització, Autonomia i Contrapoder».

També hem presentat diversos llibres. I com sempre, hem seguit ampliant el nostre fons que, us recordem, podeu consultar a través de l’enllaç: catàleg

 


>> Cicle memòria històrica: El món llibertari durant la transició.


Durant els mesos de gener i febrer de 2024, hem programat el cicle de xerrades: El món llibertari durant la transició.

Un dels objectius de la biblioteca és el de la recuperació de la memòria històrica i en aquest cas hem triat l’època de la transició, de la qual hem volgut conèixer alguns dels aspectes en que les llibertàries han estat involucrades.

Es tracta de 5 xerrades que engloben alguns dels temes cabdals del «món llibertari» durant aquest període: la reorganització de la CNT, la repressió al moviment llibertàri, el paper de les dones als grups autònoms (d’agitació armada), la solidaritat amb les lluites de les persones preses, la transició a Lleida.

Així, el gener hem realitzat 2 de les 5 xerrades del cicle:

 • La transició a Lleida, a càrrec de la Maria Huguet. Partint d’una lectura global històrica, situarem el concret del nostre entorn proper:
  – Quina era la situació política i social de la Lleida de la Transició?
  – Quines eren les reivindicacions i voluntats transformadores?
  – I les Llibertàries, on i com s’organitzaven? Què deien i en quines lluites participaven?

 

 • L’anarcosindicalisme durant la transició. Memória i Mite, a càrrec de l’Hector A. González Pérez, autor del llibre «El Caso Scala y otras leyendas del anarcosindicalismo durante la transición» (Ed.Catarata, 2023).  Com es recorda/s’historia l’anarcosindicalisme del període de la transició? Hi ha mites d’aquell període? Han perdurat en el temps?

>> Curs: Organització, autonomia i contrapoder

Al gener ha tingut lloc la primera sessió del curs Organització, autonomia i contrapoder, que realitzarem durant els mesos de gener, febrer i març de 2024, sota el títol: «Anàlisi capitalisme i lluita obrera actual. Sobre quin terreny treballem?»

L’objectiu és generar formació i debat entre nosaltres per aterrar idees polítiques que puguem utilitzar a les nostres militàncies. Serà un format molt senzill i breu per a què totes puguem gaudir-lo. Creiem que és molt interessant tenir aquests tipus de debats dintre dels moviments socials actuals a Lleida per tal de començar a traçar estratègies compartides!

 

 

 

 

 


>> Presentacions de llibres:

 •  «L’estranger i el fantasma» i «La veritable història de l’assassinat dels masos», escrits i autoeditats pel nostre veí Casimir Jover Reig.
 • «Maricas malas» amb l’autor Christo Casas.
 • «Por nuestra cuenta. Alternativas autogestionadas frente al sistema de salud mental», amb les seves traductores, Elisenda Tuenu i Hug Figuera.

Entradas relacionadas