Durant l’estiu, la biblioteca ha tancat per fer unes petites reformes en l’espai de La Guillotina.

Al setembre, hem reiniciat l’activitat habitual d’obertura, trobades, assemblees i activitats diverses.

Podem destacar la Fira del Llibre Crític i el cicle de Lluita Antirracista, però també d’altres com el cicle d’Autodefensa Digital.


>> Cicle de Lluita Antirracista i Fira del Llibre Crític:

La Biblioteca Anarquista Maria Rius, conjuntament amb d’altres associacions, publicacions, editorials i llibreries ponentines, organitzem la Fira del Llibre Crític.

Aquest any, el tercer, vam voler, a més a més a més, ampliar el marc del debat per poder aprofondir. És per aquest motiu que vam organitzar un Cicle de Lluita Antiracista que, a part del debat al carrer en el marc de la Fira del Llibre Crític, va incloure dos debats més a la biblioteca.

En el primer es va parlar de com afecta el racisme al món laboral i com organitzar-se per fer-hi front.

En el segon, durant la fira, es va debatre si Lleida és una ciutat racista (la resposta segurament ja la sabeu…).

En el tercer, es va parlar de com es pot fer front a aquest tipus de discursos de forma col·lectiva.

 


>> Cicle d’Autodefensa Digital:

La majoria de nosaltres fem servir en la nostra quotidianitat aparells com telèfons i ordinadors, així com la conexió a la gran xarxa que és internet. Però, sabem quines conseqüències té no només per la nostra privacitat, si no com a font de recolecta d’informació i de negoci de dades? Amb quines eines ens podem defensar?

En aquest cicle tenim temes per parar un tren:

  • contrassenyes segures
  • navegació en l’anonimat
  • VPNs
  • xats segurs o encriptats
  • les nostres dades venudes a tercers
  • android i mòbils segurs
  • el gran monstre de les galetes
  • pishing i enganys varis
  • Vols alguna cosa més concreta, vine i l’afegim!

>> Presentacions de llibres:

Presentar llibres amb les seves autores, editores o traductores per genera debat i reflexió al voltant d’un o diversos temes, és una de les activitats recurrents que organitzem a la biblioteca.

Aquest darrer trimestre de l’any hem realitzat una sola presentació, però a iniciativa de l’Escola Popular de Balàfia, projecte veí que aviat complirà 5 anys.

El llibre que es va presentar és la traducció al català de la «Pedagogia de l’oprimit» de Paula Freire. Ho van fer membres de l’editorial Tigre de Paper i de l’EPB.

A part de la presentació del llibre, l’EPB organitza a la biblioteca un club de lectura. Les sessions seràn els dimecres 5 i 19 de febrer, i 5 de març.

A més a més, la venda del llibre servirà per finançar les activitats de l’EPB.

 

També al novembre ens van convidar a participar en la presentació del llibre «Érem Féres» de l’Oriol Riart a la llibreria La Irreductible. Va ser amb l’autor i la companyia de teatre La Baldufa.


>> Cicle 2N:

Durant els mesos d’octubre i novembre, a iniciativa de l’Ateneu Cooperatiu La Baula, s’organitza el cicle «Memòria 2N», que conmemora el bombardeig de l’aviació feixista italiana sobre la ciutat.

Aquest any ha estat la CGT de Lleida la que ha organitzat una conferència a la biblioteca. Ha estat amb el dibuixant «Kap» coautor, entre d’altres, de dos llibres sobre Shum, el dibuixant de les mans trencades, anarquista qui a pesar de tenir les mans malmeses per la manipulació d’un artefacte explosiu, va seguir dibuixant i participant en la gràfica crítica i la sàtira social, tant important en una època amb un alt grau d’analfabetisme. Ambdós llibres els tenim disponibles en prèstec.


>> Grup de Lectura Crítica:

El Grup de Lectura Crítica ha seguit la seva activitat. Aquest trimestre llegint el llibre De la rebotiga al carrer. El moviment feminista a Lleida (1975-1989) de les autores Mercè Ciutat i Maria Huguet.

Podeu veure els resums de la seva activitat a: https://bibliotecamariarius.org/grup-de-lectura-critica/

El llibre, evidentment, el trobareu a la biblioteca en prèstec!

 

 

 

 

 


>> Distri:

Aquests mesos hem portat la «distri» de la biblioteca per diferents llocs: al Rural Punk Noise, al 9è Figafest, a la 2ona Àgora Pallaresa i la 1era Trobada Llibertària del Pirineu.

I gràcies als llibres que heu comprat, hem pogut augmentar el fons en prèstec de la biblioteca, per posar la lectura crítica a l’abast de totis.

Al següent enllaç hi trobareu el llistat: https://bibliotecamariarius.org/nous-llibres-en-prestec-a-la-biblioteca-2024/

 

 

 

 

 


>> Protesta i Solidaritat:

També aprofitem per compartir algunes fotografies d’actes de protesta i de solidaritat:


>> Altres:

Altres imatges:

Entradas relacionadas