El tema de la 3era edició és: Les que no tenim nom
Novetat d’aquesta edició: es poden presentar escrits literaris en format prosa (relat), poesia i teatre.
En homenatge a Ramona Berni Toldrà
Qui va ser Ramona Berni Toldrà?
Ramona Berni Toldrà va néixer a Mollerussa el 1887, probablement el 3 de juny, tal com indicà la mateixa Ramona a la seva inscripció al padró municipal de Manresa el 1936. Provenia d’una família humil i pagesa: la seva mare era de Mollerussa i el seu pare de Castellnou de Seana (o de Castellserà segons les fonts). Tenia dues germanes més grans: Josefa i Ignàcia.
Molt possiblement, Ramona marxà a treballar a Barcelona durant el primer decenni del segle XX, i el seu ofici era el de teixidora. Membre del Sindicat Fabril i Tèxtil de Barcelona de la Confederació Nacional del Treball, va ser una activa propagandista de les idees llibertàries, participant en nombrosos mítings i escrivint en els periòdics de l’època.
Als anys vint del segle XX, també va formar part del grup d’acció «Los Solidarios», amb la seva amiga Pepita Not Bosch de Torregrossa. Al grup també hi col·laborava la Maria de Riu Berenguer d’Arbeca. Més endavant, Ramona va ser membre del grup «Nosotros». Com la resta de dones del grup, Ramona desenvolupava tasques d’enllaç, portant armes, diners, material… o en tasques de comunicació.
Tot i que no va ser mai jutjada ni empresonada, sí que consta que va ser detinguda el 1924.
Als anys trenta del segle XX, es va traslladar a viure a Manresa on continua participant activament del moviment llibertari i de la Intercomarcal de l’Alt Llobregat i Cardener. També consta en el cens de depurats de l’Ajuntament de Manresa com a membre de «seguretat interior».
Al final de la guerra civil, Ramona s’exilià i no consta en els registres dels camps de concentració francesos. Es desconeixen el lloc i data de la seva mort, tot i que alguna font indica el 22 d’abril de 1968 a Barcelona.
Va tenir un fill, en Jaume, fruit de la seva relació amb Blas Buyé, de qui es va divorciar el 1933.
Bases de participació
Descarregar en pdf: Bases 3r recull literari
Introducció
Un any més, des del a Biblioteca Anarquista Maria Rius de Lleida us convoquem a participar en aquest concurs i recull literari, autogestionat i llibertari.
En un moment i lloc on expressar-se lliurement és un simulacre decidit per algoritmes i lleis democràtiques «mordassa», volem propiciar l’esforç i creativitat, individuals o col·lectives, per l’escriptura crítica, antagonista, àcrata i alliberadora.
Aquest tercer any hem decidit ampliar el format dels textos. Qualsevol persona pot escriure en format relat, poesia o teatre, sempre que sigui en un màxim de caràcters i el text s’adeqüi als principis llibertaris i, en el cas de participació en el concurs, a les seves bases.
Estem molt orgulloses de les dues darreres edicions, de la pràctica col·lectiva reflectida en la publicació de dos llibres, i volem seguir sumant entre totes imaginaris possibles, reflexions i idees que ens portin a la pràctica d’un altre món més que necessari.
També amb aquest recull literari continuem recuperant la nostra memòria històrica, la d’aquelles que invisibilitzades ens han llegat les seves lluites i esperances, derrotes i victòries. Els volem rendir homenatge però no per idolatrar-les, si no per reconèixer en elles un jo i un nosaltres amb els que combatre l’actual deriva de desesperança i autoritarisme, i apostar per un futur lliure d’opressió i dominació.
Salut i Anarquia!
Temàtica dels textos
«Les que no tenim nom» som les que no existim, aquells qui no tenim veu, les oblidades. Som les persones sense protagonisme, els amos del no-res, aquells qui han tirat endavant sense cap reconeixement de ningú. Som les persones a qui ens prenen la veu, aquelles a qui altres intenten dia a dia parlar en el nostre nom. Aquelles que malgrat no ser vistes, tenim una manera de fer, d’organitzar-nos i de col·laborar genuïna. Una riquesa la qual ens vol ser robada. Som els ningú de Galeano, els sense-nom de Garcia Oliver, els invisibles de Balestrini, les desposeïdes de Le Guin. Els irreductibles i les oblidades premeditadament. Som aquelles que sostenim la vida, que ens rebel·lem davant les injustícies, que ens solidaritzem entre oprimides, que combatem en silenci o amb barricades, de qui depèn la insurrecció i la revolució.
Condicions
La participació en el concurs de literari ha de complir les següents característiques:
– 1 treball per persona
– S’acceptaran disciplines de relat, poesia i teatre.
– La creació literària ha de ser inèdita
– La creació literària ha de ser en català
– Una extensió màxima de 1500 paraules en lletra Arial 12
– En participar se cedeixen els drets d’autor per poder publicar el recull posterior.
– Es valorarà que l’escrit tingui una perspectiva llibertària
– Es valorarà que l’obra literària estigui ambientada a les terres de ponent
On i com puc presentar el relat?
– Personalment, a la Biblioteca Anarquista Maria Rius, C/ Corts catalanes, 79, baixos, Lleida.
El treball, amb el títol i pseudònim, es presentarà a un sobre en blanc, dins del qual hi haurà un altre sobre, petit, on s’indiqui el títol i el pseudònim; dins del sobre petit s’indicarà el nom i contacte de l’autor del treball.
– Per correu electrònic (preservant l’anonimat) a bibliotecamariarius@riseup.net
Per exemple en un correu fictici. Enviant un primer correu amb l’assumpte «recull de relats Biblioteca Anarquista Maria Rius» amb el text, el títol i pseudònim. I un segon correu amb l’assumpte « Títol i Nom – recull literari» amb el títol, el pseudònim i el contacte real, el qual no s’obrirà.
El dia 15 d’octubre del 2025 és l’últim dia per entregar els textos.
Reconeixement
El grup organitzador està format per persones col·laboradores de la Biblioteca Anarquista Maria Rius. Aquestes persones llegiran i puntuaran tots els textos rebuts i entre els que compleixin les bases decidiran els textos premiats segons criteris com la qualitat de l’escriptura, la subtilesa i els temps, l’adequació a la temàtica, la reflexió literària, l’originalitat, l’entreteniment i l’emoció.
Premis
– Primer premi. Un val-regal per valor de 45€ en llibres de la «distri» i una samarreta.
– Segon premi. Un val-regal per valor de 30€ en llibres de la «distri» i una samarreta.
– Totes les participants: dos exemplars del llibre publicat.
Publicació
Els textos seran publicats en un llibre autoeditat per la Biblioteca Anarquista Maria Rius.
El llibre serà presentat en una trobada literària organitzada a la seu de la biblioteca a mitjans de març de 2026 (data a concretar).
Els premis es donaran a conèixer el dia 15 de gener del 2026.